Ehitusõpetus (üleüldiselt)
-
Tere, otsustasin teha kiire ehitusõpetuse (üleüldises mõttes, mitte ainult majad, kuigi ma toon enamuses näiteid majade näol), sest siin lihtsalt polnud seda varem.
Vanemad olijad võibolla mäletavad mind aastast 2017-2018. Sel ajal olin ka kännuka üks esimesi ametlikke ehitajaid (koos Ryxoriga). Kuna Minecraft on mängult selline nagu ta on siis aegajalt kutsub ta tagasi üksikuteks külastusteks ja vot siin ma nüüd olengi.
Ma olen jaganud selle postituse suures pildis kaheks tükiks, kus ühes ma räägin sügavamalt ehitiste planeerimisest, sügavusest, paletist, detailidest ja kujust. Teises osas ma selle eest räägin natuke üksikasjalikumalt katustest ja maastikuarendusest (ing k terraforming).
1. Üldine ehitamine
Nagu igat ehitist päriselus planeeritakse, peaksid ka sa samamoodi planeerima seda selles mängus. See tuleb igatmoodi väga kasuks, sest lõpuks kui plaan on olemas, siis saab selle ümber peaaegu kõike teha, aga samas kui sul pole kindlat planeeringut paigas, siis kas sa oled ikka sisimas kindel, mida ja kuidas sa üldse ehitada tahad.
Sellest väiksemast majaplaneeringust sai kokku klopsida just sellise ehitise:
Aga neid võib teha ka erineva kujuga, nagu näiteks ebasümmetrilise + kujuga planeeringu:
Selle tulemusena võib maja tulemus olla ka selline:
Ja igasuguse kujuga võib neid maju, või ükskõik mida, sedasi valmis ehitada. Kuigi planeerimisega on alati üks kuldreegel, mida ma järginud olen (või olen üritanud järgida): ükskõik mis seintega on tegu, nad on kõik paarisarvulise pikkusega. Mida see tähendab? See tähendab seda, et kõik seinad on ka 1, 3, 5, 7 jne blokki pikad. See tagab selle, et kui ehitada näiteks aken voi kui katust ehitada, siis mõlemalt poolt on nad sümmetrilised. Allolev pilt on hea näide katusest, mis on mõlemalt poolt sümmetriline:
Nüüd kui ehitise planeering on valmis tehtud, tuleb mõelda, mis blokke ja mis värvikombinatsioone kasutada antud ehitises. Värvikombinatsioone, mis ilusti kokku lähevad üksteisega tuntakse "Palette'i" nime all. Kuna viimaste uuendustega on Minecrafti lisatud hunnikus blokke juurde, siis võib põhimõtteliselt öelda, et palette on peaaegu lõpmatus koguses. Reeglina isiklikult kasutan enam vähem 3-4 sarnast blokki. Allpool on toodud paar näidet palettidest ja mis nendest tehtud on.
Ehk siis nagu näha, on palett väga oluline olenemata kas sa ehitad maja enda külla või hiiglaslikku seent enda müstilisse metsa, paletid annavad ehitisse lihtsalt väga palju suvalisust juurde.
Detailid on miski ehitamise juures, mis on äärmiselt olulised ehitiste juures. Aga detailid ei ole see, et sa loobid seintele hunnikus treppe ja lood mingit sorti mustri. Detailid on nagu üksikasjad, mis võivad vabalt iga ehitise puhul täiesti erinevad olla. Hiiglasliku seene juures võis märgata näiteks rippuvaid lampe. Jah, need oleks võinud vabalt olemata olla, aga samas nad annavad väga palju juurde.
Teine näide maja ehitamise puhul võib olla näiteks säärane detail, kus katusest tuleb väike aknake välja või hoopis majal on olemas eraldi rõdu:
Need on kõigest üksikud näited mida võib majal seinaga peale hakata.
Aga kuidas lisada detaile seinale, millel on aken? Kõige kuulikindlam asi, mida ma kasutan on lill koos potiga, siin aga ma toon lihtsalt näite lihtsate detailidega majaseinast:
Aga oletame, et oled ehitamas müüri ja ega müürile külll sedamoodi lillepotte lisama ei hakka. Selle asemel näiteks müürile (Võib ka seinale) saab lisada sügavust juurde. Sügavuse lisamine tähendab põhimõtteliselt teatud blokkide esiletoomist teiste blokkide suhtes. Kõige lihtsam viis seda kirjeldada on tuua näide:
Ülevaloleval pildil on selgelt näha see sügavus mida lihtsalt teatud blokkide taha viimine esile tõi. Seda sama sügavust saab veel rohkem esile tuua kui lisada näiteks müürile sambad:
Seda sama saab ka majaga teha:
Üks kindeli mida mitte teha deailidega on üledetailimine. Jah, see võib tunduda väga äge kui sul on kirju, ülidetailne sein, aga selle mure on see, et kuna sa töötad selle kallal nii kaua, et see võib igavaks muutuda ja siis sa ei lõpetagi ehitist ära.
Selles plokis sai 5 alapunktist, mida meelde jätta ehitamise puhul. See kõik algas sellega, et tuleb ära planeerida, mida sa ehitad ja mis kuju see ehitis võiks võtta. Järgmisena oli juttu palette-st ehk värvikombinatsioonist (mis millega kokku läheb). Peale seda oli juttu detailidest ja paar näidet, mis kus ja millised detailid ja see plokk lõppes sügavuse lisamisega.
2. Üksikasjalikumalt teatud punktidest
Igal majal on katus peal ja on väga palju erinevaid katuseid aga reeglina kui inimesed ehitavad neid siis need näevad väga lihtsad välja. Umbes midagi sellist:
Neid katuseid saab tegelt lihtsalt paremaks teha, lisades natuke suvalsi blokke juurde, see teeb katused natuke loomulikumaks:
Katuseid ehitades mina reeglina ei kasuta üleüldse treppe, sest esiteks, neid on maha paigutada väga ebamugav ja täisblokkide või poolikutega saab rohkem teha. Katuseid ehitades ma üritan ka vältida sellist ühtlast katusejoont ja üritan lisada ka kurve juurde nagu näiteks alloleval pildil näha, samamoodi on ka näha blokkide kaootilist paigutust, mis annab natuke loomulikuma pildi katusele:
Ma sügavalt julgustan proovima vähemalt ehitada rohkem spontaansemaid katuseid. Samamoodi julgutsan ma ka netist otsima näiteid erinevatest rohkem spontaansematest katustest nagu näiteks alloleval pildil:
Nüüd terraforming on miski, mis lihtsalt peamiselt põhinebki suvalistel blokkide asetamistel eesmärgina näha välja võimalikult loomulik. Samamoodi nagu ka majade ehitusel, on ka terraformingul palett olemas. Kuigi see ei pruugi olla nii värvikas kui majdel. Allpool on võrdlus terraformingust ja tavalisest Minecraftist:
Minu enda piltidest leidsin ma kusagil internetisopist üles selle, kus on näha natuke suurema paletiga terraformingut (see sild on ebaoluline).
Üleüldises pildis sooviksin, et jätaksite meelde paar punkti oma loomeprotsesside juures:
- Planeeri oma ehitise ära millegagi, mis jääb hästi silma
- Ürita luua ebatavaline, aga paarituarvuline kuju ükskõik millele iganes sa ehitad
- Mõtle välja kindlad blokid mis lähevad üksteisega kokku ja kõnetavad üksteist
- Lisa detaile kindlasti ehitistele aga ära sellega hoogu mine, sest lõppude lõpuks sa äkki ei lõpetagi seda ehitist ära
- Lisa ka ehitistele sügavust juurde
- Ürita katused ebatavalisemaks teha
- Terraforming ürita teha nii suvaliseks kui võimalik
Aitäh lugemast.
-
Väga vägevad ehitised ning hea õpetus - kui kunagi on igav ning soovid veel midagi ehitada, siis oled alati teretulnud
-
ou jou sa see vend ju
-
@Noball See olen täitsa mina
-
Väga tore õpetus.
-
Tänan teid õpiku eest. Kõik on väga kättesaadav ja arusaadav. Olen väga rahul !